Președintele PDL Cluj, Daniel Buda, spune că miniștrii Liviu Dragnea și Dan Șova și șefii administrației clujene sunt „repetenți la legislație”, deoarece legea le permite să facă expropierile în 35 de zile pentru terminarea Aeroportului din Cluj, dar nu o cunosc, astfel că le va descrie procedura.
Daniel Buda a declarat, marți, într-o conferință de presă, că va înainta o adresă miniștrilor Liviu Dragnea și Dan Șova, prefectului de Cluj și șefului Consiliului Județean, în care va descrie procedura exproprierii, astfel încât lucrările la pista aeroportului să nu fie blocate de exproprieri, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Îi declar repetenți la legislație pe miniștri Liviu Dragnea și Dan Șova, dar și pe prefectul Ioan Gheorghe Vușcan și pe președintele CJ Cluj, Horea Uioreanu. Nu m-ar fi preocupat acest subiect, dar este vorba de interesele Clujului, și anume construirea pistei Aeroportului Internațional. Le recomand să citească Legea nr. 255/ 2010, modificată în 2011 și 2012, care se referă la exproprierea pentru cauză de utilitate publică. Potrivit acestei legi, în 35 de zile orice teren din România pe care urmează să fie realizate lucrări de utilitate publică, cum sunt și cele aeroportuare, poate fi eliberat și pus la dispoziția autorităților”, a spus Buda.
Acesta a adăugat că va înainta celor doi miniștrii și autorităților județene o adresă prin care va descrie procedura exproprierii.
Vineri, vicepremierul Liviu Dragnea se declara „ultra supărat și îngrijorat” de modul în care Consiliul Județean Cluj a gestionat lucrările la pista de 2.100 de metri a Aeroportului Internațional Cluj-Napoca, avertizând că există riscul ca aceasta să nu fie funcțională în 15 octombrie, conform graficului.
Liviu Dragnea spunea că nu fusese informat de către reprezentanții Consiliului Județean Cluj asupra existenței unor probleme legate de exproprierile de terenuri și de finanțarea lucrării.
Lucrările la pista de decolare-aterizare de 3.500 de metri au început în septembrie 2011, în prima etapă pista urmând să fie extinsă la 2.100 de metri. Costurile proiectului sunt estimate la circa 78 de milioane de euro.
Lucrările sunt realizate de o asociere între firmele SCC Napoca SA, SC ICCO Systems SRL și SC Geo Arc SRL.
În 28 mai, Consiliul Județean Cluj anunța că a alocat, în acest an, 17,5 milioane de lei (4 milioane de euro) pentru plata unor exproprieri de terenuri în zona Aeroportului Internațional din Cluj-Napoca, unde se lucrează la prelungirea pistei, urmând ca de bani să beneficieze circa 150 de proprietari.